Na nás nemusíte čakať, my sme na webe!

Kráĺovský pár v Modre

30.10.2010 17:51

 Modra-Návšteva nórskeho kráľovského páru bola veľkolepá! Kráľovi Haradovi V. vraj chtilo víno!

písal: cas.sk

 

 

Nórsky kráľ Harald V. na návšteve: Chutili mu slovenské vína!

 
27. 10. 2010 14:45

Ochutnávka vín a výstava diel známeho maliara Andyho Warhola vylákali dnes napoludnie do okolia Bratislavy kráľovský nórsky pár.
Ten je na niekoľkodňovej návšteve Slovenska. Do vinárskeho komplexu neďaleko známeho vinohradníckeho mesta Modra Haralda V. s manželkou Sonjou sprevádzal prezident Ivan Gašparovič s prvou dámou Silviou.K Warholovi, ktorého rodičia pochádzali zo severovýchodného Slovenska, má
 

blízko najmä kráľovná Sonja. Kráľ pop-artu v roku 1982 namaľoval jej portrét.

 

Harald V. sa dopoludnia zúčastnil v Bratislave na otvorení konferencie o zodpovednom podnikaný

 

 a dôležitosti dôstojných pracovných podmienok

.

 

 

Kráľovná Sonja a manželka prezidenta zase spoločne zavítali do Hydroterapeutického centra Gaudeamus v Bratislave. 


Zariadenie zamerané na vodnú rehabilitáciu mentálne i telesne postihnutých bolo financované aj z takzvaných nórskych fondov.Nórskeho monarchu spolu s manželkou a prezidentským párom dnes okrem večerného koncertu nórskej hudobnej skupiny Valkyrien Allstars čaká účasť na otvorení výstavy o nórskom spisovateľovi Björnstjerne Björnsonovi (1832-1910). Nositeľa Nobelovej ceny za literatúru v utorok pred Haraldam V. vyzdvihol aj prezident Gašparovič. Björnson počas života upozorňoval aj na zlé postavenie Slovákov v Rakúsko-Uhorsku.Štvrtok, posledný deň návštevy, nórsky panovník s manželkou strávi v historickej Banskej Štiavnici a v Žiari nad Hronom, kde pôsobia dve spoločnosti s nórskym kapitálom.

 

 

písal: Webnoviny

 

Kráľovská návšteva neďaleko Modry

 

 

 Pre kráľa Haralda V. a jeho manželku Sonju bol vo wine parku ELESKO v Modre pripravený zaujímavý program.

BRATISLAVA 29. októbra (WBN/PR) -Nórsky kráľovský pár počas svojej oficiálnej návštevy zavítal včera spolu s prezidentom Slovenskej republiky Ivanom Gašparovičom a prvou dámou aj do Modry. Prišli si pozrieť modernú stavbu vinárstva ELESKO, ktorá získala v tomto roku dve ocenenia za svoju architektúru v rámci súťaže Stavba roka a CE.ZA.AR., unikátnu výstavu vyše 100 originálnych obrazov Andyho Warhola a ochutnali jedinečné víno značky ELESKO, ocenené v medzinárodných súťažiach. 

Pre kráľa Haralda V. a jeho manželku Sonju bol vo wine parku ELESKO v Modre pripravený zaujímavý program. Kráľovský pár si pozrel veľkolepú výstavu Andyho Warhola v galérii moderného umenia ZOYA MUSEUM, ktorá je súčasťou areálu. Kráľovná Sonja prejavila o diela Andyho Warhola osobitý záujem, pretože Warhol, ktorého poznala osobne, v roku 1982 namaľoval jej portrét. 

Zo ZOYA MUSEUM sa vzácna návšteva presunula priamo do vinárskej výroby a obdivovala jeden z najmodernejších vinárskych závodov v strednej Európe, jeho funkčnú budovu a špičkovú technológiu. Priamo v sudovej pivnici bola pre hostí pripravená ochutnávka vín značky ELESKO. Someliéri vinárstva predstavili tieto vína – Pálava, ELESKO 2009, Traja jazdci, biele cuvée, ELESKO 2009, Chardonnaybarrique, ELESKO 2009, Pinot noir, výber z hrozna, ELESKO 2009 a Dunaj, výber z hrozna, ELESKO 2009. 

Po ochutnávke sa hostia presunuli do reštaurácie ELESKO na biznis obed, ktorý pripravil Executive Chef Erdödyho paláca a ELESKA Jaroslav Žídek spolu so svojim tímom. Menu pozostávalo zo štyroch chodov a ku každému bolo podávané starostlivo vybrané víno tak, aby zvýraznilo chuť jedla: 

Grilované biele kačacie pečienky s teplým jablkovým šalátom a domácou brioškou
Rulandské šedé; výber z hrozna, ELESKO 2009

Pravá domáca kapustnica s hubami a údeným mäsom

Marinované bravčové karé na grile s vínovo-brusnicovou omáčkou s pečenými zemiakmi a zeleninovou prílohou
Petit Merle (Merlot); barrique, akostné značkové víno, suché, ELESKO 2008

Zemiakové pirohy plnené slivkovým lekvárom, pretaveným maslom a perníkom
Petit Merle (Merlot); slamové víno, sladké, ELESKO 2008

Nórsky kráľovský pár prijal od vinárstva ELESKO na rozlúčku darček – 225 litrový sud vína značky Dunaj, ELESKO, ročník 2009. Dúfame, že táto typicky slovenská odroda bude pripomínať hosťom z Nórska dni, ktoré strávili na malebnom Slovensku.

 

© 2010 Všetky práva vyhradené. VillQ- šéfredaktor ©News Magazine

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode